Innostuin laskeskelemaan maalämmityksen kuluja, kun postista tupsahti taas tuo vuoden joka neljännestä ilahduttava kirje sähköyhtiöltä. Maalämpö otettiin meillä käyttöön 2008-09 vaihteessa, eli on ollut ilonamme ja lämmönlähteenämme nyt siis reippaat 2 vuotta. Tämä ja viime talvi ovat olleet kunnon pakkastalvia, joten pumppu on varmastikin joutunut käyttämään sähköä lisälämmönlähteenä. Emäntä ei tästä ole niin tarkkaan tietoinen, mutta jotenkin näin se menee kuitenkin...

Tutkin aiempia sähkölaskuja ennen pumppua, ja ne olivat vuositasolla noin viidesosa siitä mitä nykyiset laskut. Eli aika hurja kasvu. Toki sähkönhintakin on noussut, eli ehkä voisi pyöristäen arvioida, että kulutus on nyt noin neljä kertaa isompi.

Mutta. Öljyn litrahinta taitaa olla euron kieppeillä tällä hetkellä. Laskeskelin sitten myös aiempaa vuositason öljynkulutusta ja kustannuksia. Sähkön ja öljyn kisassa jäimme nykytilanteessamme voitolle. Ja ihan mukavasti vielä, koska öljyä meillä lurahti aikamoisia määriä.

Joten ei kai sitä voi olla muuta kuin tyytyväinen ja hartaasti maksaa sähkölaskut. Toki näissä laskuissa olen jättänyt huomioimatta maalämmön investointikustannukset jne., mutta ei ollut tarkoituskaan tehdä kattavaa laskelmaa. Kunhan mietiskelin. Suomessa asuminen on kallista, siitä ei pääse mihinkään.

Toista se on vaikka alla olevissa maisemissa.