Sormia syyhytti päästä puuhaamaan. Puolisolla oli kiireitä enkä yksin tohtinut remonttitouhuihin, joten rämettynyt puutarha tarjosi haasteen. Muutamassa tunnissa olin raivannut puutarhavadelmapöheiköstä kuolleet oksat pois ja siistinyt rivejä. Vielä ei ihan valmista tullut (näyttää perunapellolta?), mutta hyvä alku joka tapauksessa. Toivottavasti Hilda-mummon huolella hoitama puutarha saadaan jälleen entisaikojen loistoonsa. Tosin asuinalueen komeimman puutarhan vanha maine aiheuttaa paineita ;)

183426.jpg


Ensimmäinen oikea remonttiprojekti käynnistyi viime viikonloppuna, kun raivasimme kellarin tyhjäksi. Poistimme tilasta lähes kaiken: saunan lauteet, mustuneet ohuenohuet paneeliseinät, kiukaan, suttuisen ammeen, ovet karmeineen ja erinäisiä eri suuntiin vinossa olevia hyllyjä ja jakkaroita.

Projektin seuraavassa vaiheessa kellarikerroksen betoniset lattiat piikataan auki ja asennetaan lattialämmitys. Sauna ja suihkuhuone rakennetaan kokonaan uudestaan. Toiveissa on myös vuoden kuluttua poistaa öljysäilö ja poltin, kunhan kaukolämpövedot on tehty. Kellari on siis keittiön ohella tilallisten isoin remonttiprojekti.


Tästä lähtevät portaat kellariin: kapeat ja jyrkät. Vaatii tarkkuutta!
183421.jpg

Tämä oli lähtökohta. Kaunista...eikö? Saunaa ei ilmeisesti oltu käytetty lähes 10 vuoteen. Vesipata oli irroitettu hormista. Ammeesta oli emalit rapisseet ja rikkinäinen ja likainenkin se oli. Valitettavasti se oli tullut tiensä päähän.
183420.jpg


Tässä tummuneet saunanlauteet ja paperiset paneelit.
183517.jpg


Lauteet on poistettu, sitten paneelit vuorossa.
183518.jpg

Paneelien takaa löytyi tiiliseinä. Noki oli pinttynyt vuosien aikana jopa paneelien taakse. Tilallinen muistutti itse enemmän nokikolaria seinien irrottamisprojektin päätteeksi. Ihohuokoset olivat täyttyneet noesta ja pölystä, nenästä tuli mustaa möhnää vielä seuraavana päivänäkin. Hengityssuoja ei unohtunut enää toista kertaa.
183514.jpg


Ennen...
183510.jpg

...ja jälkeen. Puoliso humautti muutaman kerran kirveen hamarapäällä, ja roudauspuuha helpottui kerralla. Ainoa reitti ulos on pikkuikkunat tai jyrkkä ja kapea portaikko.
183512.jpg


Hämähäkkien valtakunta vallattiin teollisuusimurin avulla. Talon hyvät haltijat ajettiin silkkisistä koloistaan, ja monijalkaisten pakomatka pitkin seiniä ja kattoja aiheutti tilallisessa ajoittain kylmiä väreitä.
183521.jpg