Blogissa on ollut hiljaista!

Mutta tilalliset eivät ole olleet toimettomina vaan kuluneen talven aikana saatiin aikaiseksi tämä:
718664.jpg

Romaani tilallisen arjesta? No melkein. Kymmeniä kuvia ja todisteita suunnitelmista, suunnittelijoista ja tekijöistä taloprojektiin liittyen.

Nimittäin tilallinen muutti tilansa tontiksi ja päätti hakea kaupungilta rakennuslupaa. Siinä riittikin puuhasteltavaa moneksi pitkäksi ja pimeäksi talvi-illaksi. Piti hieroa ja laatia erilaisia kuvia arkkitehdin ja muiden suunnittelijoiden kanssa, pitää tapaamisia, kaivaa tietoja... Eivätkä ne suunnittelijatkaan löytyneet ihan kerta-googlettamalla vaan vaadittiin suhteita, kontakteja (ja googlea), jotta oikeat ihmiset löytyivät :)

Lopulta kuvassa näkyvä paperinippu (joka oli ehkä hintavin paperinippu tilallisten elämässä ikinä...) lähti virkamiesten käsittelyyn.

Samppanjapullon poksahdus kuultiin vihdoin huhtikuussa, kun postista saapui kirje, että rakennuslupa oli myönnetty ilman rajoituksia tai ehtoja. Jee, saamme siis käydä tönömme kimppuun toivomallamme tavalla :)

Lupaa haettiin koko talon perusparannukselle uusine märkätiloineen sekä laajennusosalle ja autokatokselle. Koko remppaprojekti tulee viemään useamman vuoden (eikös ne aina...?), koska teemme suurimman osan työstä itse. Aika-, raha- ja miesresurssit ovat tilallisilla rajalliset.

Remontin ensimmäinen vaihe ajoittuu kesään 2007, jolloin työn alla ovat salaojat koko taloon sekä laajennusosan perustusten sekä seinien ja vesikaton teko. Laajennuksen sisätöitä voi sitten jatkaa pitkin talvea.

Laajennus suunniteltiin omasta mielestämme varsin viehättäväksi, kaksikerroksiseksi kuistiksi tyyliltään. Mietimme tarkkaan laajennusvaihtoja, sillä haluttiin tehdä hyvin rintamamiestalon tyyliin sopiva lisuke, joka ei näyttäisi erilliseltä osalta eikä rikkoisi pahasti noppamallia. Ideoita löytyi mm. täältä..

Ja miksikö laajennus ylipäänsä? Suunnittelimme arkkitehdin kanssa myös pohjakuvavaihtoehdon ilman laajennusosaa, ja useamman yön yli asiaa mietittyämme, päädyimme laajennusvaihtoehtoon. Sen kiistaton etu oli mahdollisuus rakentaa yläkertaan järkevän kokoinen wc ja kylppäri toimivine ja nykyaikaisine kosteuseristyksineen. Kylppäri sijoittuu siis kokonaan laajennusosaan. Kylppäristä pääsee myös parvekkeelle, joka oli puhtaasti emännän haave elämän pienestä luksuksesta ;) Alakerrassa laajennus mahdollistaa puolestaan lisätilan keittiöön, joka rintamamiestaloissa on aika vaatimattoman kokoinen.

Työt käynnistyivät kesäkuun lopulla takapihallamme. Ensin kaatui toinen suurista koivuista, joka sijaitsikin pelottavan lähellä taloa jo nyt. Sen jälkeen alkoivat kaivuutyöt. Savea, savea, savea ja vielä kerran savea! Tonneittain!

Kun savesta päästiin, laitettiin laajennusosan salaojaputket paikoilleen, suojattiin sokkeli, laitettiin monttuun soraa ja valettiin laajennusosan perustukset. Nyt pienen maakuntamatkailun ja lomailun jälkeen käydään laajennuksen sokkelin rakentamiseen käsiksi.

Salaojitusproggiksesta kuvia tähän asti löytyy tuosta Sivut-valikosta otsikolla "Salaojitusta".