Tilalliset ovat heränneet syys- ja talviunestaan. Viime kesän salaojaprojekti söi voimat ja tyhjensi kukkarot, ja tilalliset ovatkin keskittyneet syksyn ajan kosmeettisiin, huokeampiin hommiin. Raadeltu pihamaa sai uuden maakerroksen ja muodon. Uudistimme vanhat perennapenkit ja teimme penkkeihin muodot reunakivillä. Piha sai myös uusia puita: kaksi hevoskastanjaa, kaksi omenaa, yhden päärynän ja yhden kirsikan. Lisäksi istutettiin sinilaakakatajaa, sipulikukkia sekä siirrettiin useita vanhoja talteen otettuja perennakasveja uusiin penkkeihin.

Emme tykänneet ylileveästä, siivottomasta ja puolikuolleesta tuoksuvatukka-aidasta, joten se kaivettiin pois. Pihasuunnittelija suositteli tilalle tuija-aitaa. Sellainen tulikin: kaikkiaan 57 tuijaa istutettiin kiertämään takapihaa.

Multamaat tasoitettiin, lanattiin ja laitettiin nurmikkoa talvikylvönä. Talvi on vain ollut pirullisen lämmin, joten voi olla, että siemenet ovat mädänneet maahan. Keväällä täytynee tehdä toinen kylvö.

Odotan jännityksellä mitä kaikkea maasta nousee tänä keväänä. Mitkä perennat ovat selvinneet höykytyksestä? Entä mitkä pullahtavat kasvuun ihan jossain toisessa paikassa maa-aineksen siirtojen vuoksi?

Vuoden vaihduttua suuntasimme katseen kellariin. Isäntä teki miehen työn ja piikkasi puolet klitsun lattiasta auki. Toinen puoli lähtee kunhan kellarista saadaan villat ym kamat pois. Tällä hetkellä pihassa jököttää jätelava, jonne viikonloppuna pitäisi saada siirtymään betonit kellarista. Koeponnistetaan ajatuksen voimalla, ja jos ei toimi, otetaan lihasmassa käyttöön.

Lisää kuvia jälleen "sivut"-valikossa.

1230623.jpg

1230574.jpg